La sfârşit de săptămână cu Europa Liberă: Valentina Ursu şi invitaţii săi discută despre criza politică. Principalele trei partide, care au format o coaliţie, se acuză reciproc pentru o eventuală prăbuşire a Alianţei de guvernare, în condiţiile în care reformele şi perspectiva alegerilor parlamentare alimentează tensiunile politice. Ce le sugerează votanţii slugilor lor?
Arestări, demisii, destrămarea Alianţei pentru Integrare Europeană, conferinţe peste conferinţe – toate acestea ocupă spaţii largi în presa de la Chişinău. Chiar dacă în acest moment stabilitatea şi previzibilitatea sunt elemente de bază pentru continuarea cu succes a parcursului european al Republicii Moldova, liderii partidelor, care au constituit Alianţa de guvernare, sunt văzuţi ca în fabula cu racul, lebăda şi ştiuca.
La Soroca, am discutat cu mai mulţi alegători care încearcă să se dezmeticească ce se întâmplă în vârful puterii. Profesoara Ana Bejan, două decenii, a fost implicată în politică. A luptat ca să schimbe lucrurile, dar, în final, s-a retras. Ea crede că gâlceava şi neînţelegerile din Alianţă discreditează democraţia şi democraţii.
Ana Bejan x Ana Bejan Ana Bejan: „Criza politică, dar, în primul rând, morală se răsfrânge asupra oamenilor. Iată stau aici, în stradă, şi mă uit cum trec oamenii: trişti, fără zâmbet pe buze, îngânduraţi. Deci se răsfrânge foarte mult şi atmosfera aceasta pe care o creează cei de sus.”
Europa Liberă: Ce înţelegeţi dumneavoastră din gâlceava aceasta de acolo, de la Chişinău?
Ana Bejan: „Sunt nişte reglări de conturi. Ei nu au nişte valori.”
Europa Liberă: Cine îşi reglează conurile?
Ana Bejan: „Oligarhia noastră.”
Europa Liberă: Cine sunt oligarhii?
Ana Bejan: „Cel mai bine ar fi să se retragă din politică, pentru că politicul nu