În ultimii patru ani, medicamente din România în valoare de peste un miliard de euro au luat calea străinătății, unde au fost vândute și de cinci ori mai scump. Vorbim de „export paralel“, un fenomen legal, dar care, odată scăpat din atenția autorităților, lasă bolnavii fără tratament și îi îmbogățește pe speculanți
Cine pierde și cine câștigă din această afacere? Mecanismul e simplu: distribuitori și exportatori cumpără de la producatori medicamente de regulă scumpe și le revând în statele UE în care prețurile sunt mai mari. Afacerea vizează numai produsele care se eliberează pe bază de rețetă și care au prețul reglementat de stat, prin decizia Guvernului din 2009, de a pune cel mai mic preț din Europa la medicamentele din România. Relaxarea regulilor privind comerțul intracomunitar, odată cu aderarea la UE, face ca fenomenul să fie perfect legal, până la un punct: acela în care aceleași medicamente vândute și de cinci ori mai scump în străinătate sunt decontate fraudulos de statul român, prin rețete care nu sunt niciodată ridicate fizic din farmacie.
Există precedente: în toamna anului trecut, 12 medici, farmaciști și comercianți au fost arestați pentru decontarea de reţete false, pe numele unor oameni decedați, provocând un prejudiciu de 1,6 milioane lei. Statul român a plătit astfel pentru medicamente care, cel mai probabil, au luat calea străinătății, spunea atunci președinta Colegiului Farmaciștilor din România (CFR), Clara Popescu. „Exportul paralel este estimat la circa un miliard de euro, din care probabil un sfert se și decontează în România, aceasta fiind de fapt fraudă. Medicamentele se vând de două ori: o dată afară și o dată fraudulos, către statul român“, spune Dragoș Damian, CEO al producătorului clujean Terapia Ranbaxy și președintele Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).
Vind