Planul propus miercuri de Comisia Europeană în cazul scandalului cărnii de cal a fost aprobat vineri de cele 27 de state membre. "Vom depista fraudele în comercializarea produselor alimentare", a firmat Comisia Europeană într-un comunicat. Peste 2000 de teste se vor efectua pentru a verifica dacă produse care ar trebui să fie de vită conţin carne de cal. Între timp, în Marea Britanie, dar și în Austria, Danemarca și Norvegia, în alte peste 25 de produse a fost descoperită carne de cal în locul celei de vită.
Uniunea Europeană a aprobat vineri planul destinat contracarării crizei provocate de carnea de cal, care prevede efectuarea de teste ADN pe alimente care ar trebui să conţină vită, informează AFP.
"Carne de cal: statele membre aprobă planul Comisiei Europene pentru depistarea fraudelor în comercializarea produselor alimentare", a anunţat Comisia Europeană într-un comunicat, precizând că măsurile vor fi implementate "imediat".
Cele 27 de state membre s-au pus de acord să efectueze aproximativ 2.250 de teste pentru a verifica dacă produse care ar trebui să fie de vită conţin carne de cal.
Între zece şi 150 de teste sunt prevăzute în fiecare stat membru UE, "în principal la nivel de distribuitori, pe produse alimentare", precizează comunicatul. Carne de cal, în zeci de produse din Europa
Carne de cal a fost depistată în 29 de produse care ar fi trebuit să conţină vită, din eşantionul de 2.501 produse verificate până acum în Marea Britanie, anunţă Agenţia britanică pentru Siguranţa Alimentară (FSA), citată de AFP.
De asemenea, grupul norvegian de mare distribuţie NorgesGruppen a anunţat vineri că a primit confirmarea prezenţei cărnii de cal în lasagna vândută în magazinele sale apoi retrasă de pe rafturi, relatează AFP.
Urme de carne de cal nedeclarată au fost găsite și în "tortelloni de vită" marca Gusto GmbH, a anunţa