Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat sâmbătă că societăţile de asigurări s-au umplut de bani, dar nu au dat aproape nicio despăgubire pentru persoanele care au suferit după cazuri de malpraxis, precizând că România are un număr mult mai mic de situaţii de malpraxis decât alte ţări UE.
Întrebat ce părere are despre înmulţirea cazurilor de malpraxis, ministrul Eugen Nicolăescu a spus că sunt foarte multe neclarităţi şi "nimeni nu citeşte legea", care spune că acolo unde se identifică "un posibil caz de malpraxis", cei care sunt îndreptăţiţi să îşi spună punctul de vedere sunt cei de la Colegiul Medicilor.
"În primul rând, în acest domeniu sunt foarte multe neclarităţi şi nimeni nu citeşte legea. Legea spune că acolo unde se identifică un posibil caz de malpraxis - pentru că la început este un posibil, un eventual caz -, cei care sunt îndrituiţi, conform legii, să îşi spună punctul de vedere sunt cei de la Colegiul Medicilor", a precizat Nicolăescu.
Ministrul Sănătăţii a explicat că, după ce Colegiul Medicilor decide dacă este vorba despre un caz de malpraxis, tot acest for poate să ia decizii de natură profesională sau administrativă şi, în funcţie de gravitatea cazului, autoritatea sesizează organele abilitate, care mai departe aplică legea.
Potrivit lui Nicolăescu, un lucru este "la fel de important", şi anume implicarea mai susţinută şi mai implicată a societăţilor de asigurări.
"Aceste societăţi de asigurări - şi sper să nu se supere nimeni pentru afirmaţie -, de ani de zile s-au umplut de bani, dar nu au făcut aproape niciun fel de plată de despăgubire pentru persoanele care au suferit pentru cazurile de malpraxis", a mai spus Nicolăescu.
În acest sens, ministrul Sănătăţii a precizat că a avut deja o întâlnire cu preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor şi urmează să se întâlnească cu întreaga cond