Părintele Serafim Man a vegheat asupra întregii cariere politice a șefului statului. Nu a pregetat să se roage, când acesta s-a aflat la necaz. Acum, Băsescu l-a privegheat și i-a sărutat mâinile
Nimeni nu ştia despre vizita prezidenţială de joi, de la Rohia. Abia când Traian Băsescu se afla la Gâlgău, la 30 de kilometri de mănăstire, stareţul Macarie a primit un telefon care îl înştiinţa despre iminenta sosire: şeful statului venea să se închine la căpătâiul celui care i-a fost părinte spiritual, marele duhovnic Serafim Man. Cel care i-a prezis că va ajunge preşedintele României.
Vizita de vineri, de la Vatican, l-a împiedicat pe Băsescu să fie prezent la înmormântarea părintelui, dar şeful statului a vrut să-şi ia măcar rămas-bun.
În biserica cu hramul „Sfânta Ana”, unde părintele era privegheat de un grup restrâns de călugări, Traian Băsescu împreună cu soţia sa s-au aşezat la rând şi au făcut ce fac oamenii obişnuiţi la căpătâiul unui mort: i-au sărutat mâna răposatului şi s-au închinat.
A mângâiat minute în şir mâinile părintelui
În biserică, alături de un cameraman de la Trinitas, a intrat şi cameramanul Preşedinţiei. Traian Băsescu i-a liniştit pe cei prezenţi: „Filmul este doar pentru amintirile noastre personale!” Președintele Traian Băsescu, la priveghiul părintelui Serafim Man, duhovnicul lui Nicolae Steinhardt
A urmat apoi o slujbă săvârşită de stareţul Macarie. În timpul ei, Băsescu aşezat la câţiva metri de sicriu, a privit fix spre faţa răposatului.
Imediat ce slujba s-a terminat, preşedintele s-a dus glonţ lângă sicriu. A izbucnit în lacrimi şi a mângâiat minute în şir mâinile reci ale părintelui Serafim.
„Am venit... Din păcate, am ajuns prea târziu. M-am dus şi i-am mângâiat mâinile, pentru că prea erau reci... Am vrut să-i dau din căldura mea. Mi-aş fi dorit să învie, să-l mai văd o dată...”, avea Băsescu s