Puterea exploziei meteoritului care s-a produs în atmosferă, vineri, deasupra regiunii ruse Celeabinsk depăşeşte de 20 de ori puterea bombei nucleare de la Hiroshima, potrivit estimărilor specialiştilor NASA. Căderea meteoritului putea să se transforme într-o adevărată tragedie pentru regiunea Celeabinsk, dacă explozia s-ar fi produs mai aproape de suprafaţa solului.
Potrivit astrofizicienilor nord-americani, citaţi de Itar-Tass, meteoritul care a căzut în regiunea rusă Celeabinsk a cântărit cel puţin 10.000 tone şi a avut un diametru de aproximativ 17 metri.
Deplasarea acestui asterorid a fost înregistrată în diverse colţuri ale lumii, inclusiv în Alaska. În baza acestor informaţii, cercetătorii NASA au ajuns la concluzia că explozia s-a produs deasupra oraşului Celeabinsk, la o înălţime de cel puţin 60 de kilometri, având o capacitate de aproximativ o jumătate de megatonă, ceea ce este echivalentul energiei unei bombe nucleare de mare putere.
Tot experţii NASA susţin că incidentul din Ural, Rusia, nu are legătură cu asteroidul 2012 DA14, care s-a apropiat la distanţă minimă de Pământ.
Suflul exploziei a spart geamurile a peste 100.000 de locuinţe şi a distrus pereţii clădirilor în cel puţin zece raioane din regiunea Celeabinsk. Numărul celor care au avut de suferit de pe urma acestui tragic incident a ajuns la 1.200 de persoane, a comunicat Ministerul rus al Afacerilor Interne.
Zeci de persoane au fost spitalizate. Autorităţile locale au estimat că pagubele materiale provocate de căderea meteoritului se ridică la peste un miliard de ruble. Pentru a doua zi consecutiv, în regiune continuă o operaţiune amplă de curăţenie în regiunea munţilor Ural. În timpul nopţii, temperatura din regiune scade, în această perioadă, sub minus 20 de grade Celsius.
Prin urmare, prioritatea echipelor de urgenţă este