Speranțele bolnavilor de cancer din zona Moldovei stau în singurul accelarator de particule din zonă, care se află la Spitalul Sf. Spiridon din Iași. Radioterapia este văzută de mulți pacienți ca o șansă miraculoasă de supraviețuire. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
De la 9 noiembrie 2007, acceleratorul de particule de la Sf. Spiridon funcționează la foc continuu. Răspunderea cea mai mare cade pe umerii unei femei pasionate de fizică medicală, care lucrează în cadrul Institutului Regional de Oncologie Iași. Expertul în fizică medicală concepe, alături de medic, planul de tratament. Mihaela Oprea asisteă zilnic la dramele bolnavilor de cancer, care văd, adesea, radioterapia ca singara șansă de însănătoșire, relatează bzi.ro.
"Am întâlnit și bolnavi de cancer, care după o lungă perioadă de așteptare, au ajuns la accelerator și au refuzat metoda fizică de tratament. O ședinta de tratament cu radiații ionizante poate dura pana la 10-15 minute, în funcție de tumoră. În acest interval, pacientul nu simte absolut nimic. În momentul de față, singurul accelerator funcționează de dimineața până seara, la ora 21:00. Zilnic, sunt peste 100 de bolnavi, iar listele de așteptare le pot întârzia accesul la accelerator chiar și patru luni”, a declarat expertul în presa locală.
Cel mai dificil de tratat sunt tumorile cerebrale și cele localizate la nivelul plămânilor. De exemplu, dacă radiațiile atacă măduva, pacientul poate paraliza. Aparatul este special prin faptul că reușește să se atace tumora țintit.
Mihaela Oprea a absolvit Facultatea de Fizică, a lucrat sub supravegherea unui expert în fizica medicala și practică clinică, iar dupa trei ani de experiență ca fizician medical, a ajuns expert în fizică medicală.