Jurnalistul Petru Clej este stabilit la Londra din 1991. A ajuns acolo imediat dupa Revolutie, in urma unui concurs organizat de Sectia Romana a BBC World Service, dupa o scurta perioada petrecuta ca redactor la Romania Libera. A fost unul dintre cei care au facut din BBC un nume foarte cunoscut pe piata romaneasca, contribuind alaturi de echipa de la Londra la promovarea standardelor jurnalistice de calitate in presa din Romania. Intre 2000 si 2008, a ocupat chiar functia de redactor-sef al BBC Romania. Dupa inchiderea sectiei in limba romana a BBC, a continuat sa activeze ca jurnalist independent, in prezent fiind colaborator al BBC News, Radio France International, Jewish Chronicle. In Romania, scrie pentru contributors.ro si Reporter Virtual.
Reporter Virtual: Apropo de campania antiemigratie care vizeaza romanii si bulgarii, echipa jurnalistilor de la Gandul a replicat cu o campanie proprie, ironica. A fost ea una de efect, cum s-a vazut de la Londra, ca impact?
Petru Clej: Nu cred ca problema a atins un nivel chiar atât de mare de interes încât sa putem face aprecieri într-un sens sau în altul. În plus, in discutie nu trebuie sa intre doar presa tabloida, ci si ziare de centru-stânga, precum Guardian, Observer sau Independent, care au o atitudine faborabila migrantilor.
Presedintele Basescu a reactionat dupa ce campaniile de presa anti-justitie au fost mentionate in Raportul MCV, spunand ca este rolul CNA sa regleze astfel de lucruri. Insa CNA este tot mai mult un organism politic. Cum se vede asa ceva prin ochiul jurnalistului roman care traieste de mai bine de 20 de ani in Marea Britanie?
Aici sunt doua probleme: institutiile democratice functioneaza tot mai rau în România, iar presedintele Basescu, teoretic un garant al functionarii statului de drept este la capatul resurselor de credibilitate politica, asa ca nu cred ca mai e luat