Galerie Foto
TIMIȘ. La vânătoare de fazani și… capcane. Mai mulți vânători care fac parte din Clubul Rotary și Grupa de vânătoare 74 Cocorul s-au deplasat sâmbătă pe un câmp din zona comunei Orțișoara unde au luat parte la o acțiune de combatere a braconajului. În plus, au vânat și doi fazani. Proprietarul fodului de vânătoare este Traian Sere, om de afaceri și vânător pasionat de mulți ani, care a preluat de la Inspectoratul Teritorial Regim Silvic și Vânătoare (ITRSV) terenul de peste 10.000 de hectare în urmă cu doi ani. Acesta spune că astfel de acțiuni de combatere a braconajului au loc periodic întrucât aceștia vin și lasă capcane chiar dacă are angajați câțiva paznici și instalate peste 50 de camere video în locuri strategice. Fondul de vânătoare gestionat de acesta se întinde pe teritoriul mai multor localități, cum ar fi Orțișoara, Cornești, Murani, Pișchia, Giarmata și Dumbrăvița. Traian Sere a raportat problema la Poliție și ITRSV.
Daunele sunt foarte mari în special cele făcute de braconierii care lasă lațuri și capcane pe care nu le putem recupera imediat ce le pun. La fiecare sezon de vânătoare evaluăm daunele financiare, iar ca daune aduse fondului cinegetic, acestea sunt foarte mari atâta timp cât braconierii nu fac o selecție. Noi avem în fiecare an o costă de la ITRSV și știm cât avem voie să împușcăm. Dar braconierii împușcă sau prind în laț femele și tot ce le vine la rând, spune Traian Sere.
Potrivit acestuia, deocamdată mai e deschis doar sezonul la fazani până în 28 februarie.
Sâmbătă, vânătorii au descoperit pe câmp în zona Orțișoarei patru capcane pentru mistreți și fazani și 80 de lațuri pentru fazani.
O dată pe lună ieșim pe teren toată grupa pentru a verifica capcanele. Braconierii sunt localnici din sate, de regulă oameni nevoiași fără serviciu, care umblă pe câmp tot timpul, a spus Traian Sere.
Braconierii n