Tratamentul legal aplicat deţinuţilor, o temă încă sensibilă pentru România
Condiţiile de detenţie din România şi maltratarea deţinuţilor din pentitenciarele româneşti au determinat, din nou, Curtea Europeană a Drepturilor Omului să condamne definitiv ţara noastră pentru încălcarea drepturilor fundamentale ale omului.
După o altă serie de astfel de sancţiuni, judecătorii CEDO au condamnat România, săptămâna aceasta, în speţa 16117 din 2002, cauza fiind Austrianu contra României.
În hotărârea Curţii, s-au constatat încălcări ale articolului 3 din Convenţie cu referire la sancţionarea tratamentelor inumane sau degradante. CEDO a mai constata lipsa unei anchete efective, în privinţa situaţiei înregistrate pe data de 9 decembrie 1998.
Reclamantul, Eugeniu Costel Austrianu, născut în 1964, a fost condamnat în anul 1993 la o pedeapsă de 27 de ani închisoare, pentru infracţiunea de omor, pe care a executat-o până în 2005.
Reclamantul s-a plâns de faptul că în decembrie 1998, a fost bătut de unul din gardieniiPenitenciarului Colibaşi. Eugen Austrianu a reclamat şi faptul că ancheta ulterioară referitoare la plângerile sale nu a fost una efectivă.
Petentul s-a plâns şi de lipsa îngrijirilor medicale din perioada petrecută în detenţie cu privire la boală mentală şi la cea ulceroasă.
Curtea a reţinut încălcarea articolului 3 din Convenţie în privinţa tratamentului şi a anchetei.
Curtea Europeană a condamnat România să plătească suma de 10000 de euro pentru prejudiciul moral suferit şi 1524 euro cu titlu de cheltuieli de judecată.
În absenţa unor reglementări juste în legile româneşti, responsabilii din Justiţie – pentitenicare, intsanţe, poliţie etc. – cei vinovaţi, de fapt, de aceste abuzuri nu plătesc despăgubirile decise de CEDO. Partea cea mai urâtă este că românii toţi plătesc, prin bugetul de stat alimentat de taxele şi impozit