Nicolae Purcarea, cunoscut meşter popular, sculptor tradiţional în lemn, fost deţinut politic, a aşternut pe hârtie amintirile anilor de temniţă, într-o nouă carte-mărturie despre regimul comunist care a distrus miliane de vieţi. Cartea “Urlă haita...” a fost lansată vineri, 15 februarie, de către Fundaţia Sfinţii Închisorilor, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, din Bucureşti. Autorul, Nicolae Purcarea, împărtăşeşte tutror celor care vor să înţeleagă mai bine regimul comunist, întâmplări din perioada în care a trecut prin mai multe închisori din ţară: Piteşti, Gherla, Aiud, Canal şi Jilava.
“Am rămas astăzi o mână de oameni din generaţia mea, care încă mai suntem mărturii vii. Dar ideea, idealul pentru care am luptat, este vie şi va dăinui în veci, cât va trăi omul pe pământ. Credinţa în Dumnezeu şi dragostea de neam sunt cele două axe înscrise în destinul neamului nostru”, spune Nicolae Purcarea, un om de o deosebită delicateţe sufletească, ce a ştiut să depăşească îngrozitoarele torturi fizice, psihice şi spirituale şi să lase moştenire nu numai o frumoasă şi bogată lucrare de sculptură populară românească, dar şi un volum impresionant de memorii, o mărturie vie a trăirilor şi a crezului unei întregi generaţii de tineri. La lansare au participat personalităţi ale culturii române, precum actorul şi regizorul Dan Puric, poetul, tradicătorul şi eseistul Răzvan Codrescu, sau filosoful, scriitorul şi traducătorul Sorin Lavric.
Nicolae Purcarea, cunoscut meşter popular, sculptor tradiţional în lemn, fost deţinut politic, a aşternut pe hârtie amintirile anilor de temniţă, într-o nouă carte-mărturie despre regimul comunist care a distrus miliane de vieţi. Cartea “Urlă haita...” a fost lansată vineri, 15 februarie, de către Fundaţia Sfinţii Închisorilor, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, din Bucureşti. Autorul, Nicolae Purcarea, î