Oţelul a câştigat titlul în 2011, însă această performanţă n-a influenţat spectaculos cariera fotbaliştilor care au scris istorie pentru Galaţi
Întâi a fost CFR Cluj, apoi Unirea Urziceni, din nou CFR Cluj, iar în 2011 Oţelul Galaţi. Dominaţia provinciei în fotbalul românesc, începută în 2007-2008, a adus pe harta campioanelor formaţii fără tradiţie la nivel de performanţă.
Dacă CFR Cluj, care a luat titlul şi în 2012, egalând şi chiar depăşind palmaresul Rapidului de-o viaţă, în doar cinci ani, reprezintă o reală reţetă de succes, Unirea şi Oţelul au istorii aparte. Echipa din Urziceni s-a desfiinţat în 2011, deoarece fostul patron, Dumitru Bucşaru a vrut să-şi recupereze investiţia. Din ce a încasat în Liga Campionilor, plus vânzarea de jucători, Bucşaru n-a ieşit în pierdere, iar cei care au luat titlul sub comanda lui Dan Petrescu au prins contracte frumoase la alte echipe. Deci toată lumea a fost mulţumită.
Nu la fel stau lucrurile în cazul Oţelului. Prima echipă din Moldova care a luat campionatul în România n-a fost nici pe departe o rampă de lansare pentru fotbaliştii care au scos lumea pe străzile Galaţiului. De vină a fost poate politica clubului, care a încercat să ţină jucătorii la echipă, ori poate rezultatele dezamăgitoare din Liga Campionilor, unde Oţelul n-a făcut niciun punct. Cert e că foştii campioni ai Ligii 1, din sezonul 2010-2011 n-au ajuns nici pe departe vedete şi se zbat, să zicem, la acelaşi nivel, dacă nu chiar mai jos.
Echipa tip a campioanei Oţelul era: Grahovac – Rîpă, Perendija, Costin, Sălăgeanu – Antal, Giurgiu, Neagu, Viglianti – Paraschiv, Pena. Antrenor: Dorinel Munteanu Rezerve: Brăneţ – Cojoc, Sîrghi, S. Ilie, Iorga, Ibeh, Filip, Ochiroşii, L. Buş, Punosevac, Borbely. Dintre aceştia, Grahovac, Costin, Giurgiu, Neagu, Paraschiv, Brăneţ, Cojoc, Sîrghi, S.Ilie, Iorga şi Filip se află în continuare la Oţelul