UE le oferă acestora granturi în valoare de 150.000 de euro fiecare pentru a crea o punte de legătură între munca lor și inovarea tranzacționabilă. Până acum, niciun cercetător român nu a primit bani de la UE în cadrul acestui program.
Proiectele acoperă o gamă largă de teme, cum ar fi terapiile medicamentoase inovatoare și biomateriale noi, substanțe chimice industriale mai ecologice și mai ieftine, precum și o abordare mai incluzivă pentru accesibilitatea clădirilor.
Granturile sunt acordate cercetătorilor din zece țări din spațiul european de cercetare (statele membre UE și țările asociate la programul-cadru de cercetare). Bugetul total pentru această cerere de propuneri este de 10 milioane de euro. Cei mai mulţi cercetători care au primit granturi provin dn Franţa, Marea Britanie, Cehia şi Olanda.
Consiliul European pentru Cercetare (CEC) a oferit până acum un total de 87 de granturi în cadrul schemei "Validarea de concept", care acoperă activitățile legate de finanțare cum ar fi drepturile de proprietate intelectuală, investigarea oportunităților comerciale și de afaceri sau validarea tehnică.
"Această a doua rundă de granturi «validare de concept» reprezintă o veste bună, întrucât avem nevoie să aducem mai multe dintre cele mai bune idei ale noastre pe piață în Europa. Această inițiativă ajută astfel deținătorii de granturi CEC să își valorifice inovațiile și descoperirile. Prin aceste granturi și prin finanțarea cercetării fundamentale în general, CEC contribuie la a face Europa mai competitivă în prezent și în viitor", a declarat Comisarul pentru cercetare, inovare și știință, Máire Geoghegan-Quinn.
CEC, cea mai nouă componentă a celui de-al șaptelea program-cadru pentru cercetare al UE, dispune de un buget de 7,5 miliarde de euro pentru perioada 2007-2013. În noul program-cadru „Orizont 2020” (2014-2020), Comisia Europe