Intelectualii din PDL sunt dezamăgiţi de mesajul pe care Traian Băsescu li l-a transmis, în ultima sa apariţie publică. Mulţi consideră că presedintele i-a descurajat să candideze la şefia partidului, proclamînd a priori eşecul lor la Convenţia de la sfîrşitul lunii martie.
"Aşa-numiţii intelectuali ai lui Băsescu nu sunt ai mei, sunt ai PDL-ului. E adevărat că unii dintre ei au venit în PDL pentru mine şi au refuzat PDL. Ei trebuie să opteze. Dacă optează pentru moţiunea Blaga, foarte bine. Nu ştiu dacă va apărea o a treia moţiune. Nu ştiu. Acum sunt două declarate, încă nu a apărut niciuna ca document politic. Nu ştiu dacă va apărea o a trei persoană. Cert este că dacă se izolează şi vor vrea să depună o moţiune separată, riscul este al unui eşec şi nu trebuie să se expună acestui eşec".
Sunt convins ca unii dintre intelectuali s-au simţit desconsideraţi de preşedinte. Este o greşeală. Unii, probabil, s-au enervat la gîndul că sunt daţi la o parte, după ce l-au susţinut pe şeful statului la referendumul din vară. S-au simţit, cu siguranţă, nedreptăţiţi. Li s-a părut revoltător ca preşedintele să le ceară, printre rînduri, să susţină moţiunea Elenei Udrea, pe care nu o considera drept o reformistă.
Dacă ar fi precumpănit mai mult la spusele mentorului lor, şi nu s-ar fi lasat orbiţi de orgoliu, ar fi înţeles că scopul lui Traian Băsescu nu a fost să le dea cu tifla. Dimpotrivă, poveţele sale i-ar putea ajuta să ia decizia corectă în perspectiva viitoarei Convenţii.
Marii teoreticieni ai psihologiei mulţimilor au ajuns la concluzia că, pentru a seduce masele, un lider politic nu trebuie să fie neapărat un om erudit, un fin intelectual. De-a lungul istoriei au existat şi excepţii (Churchill, Havel), dar acestea au fost situaţii ideale. Rare. În plus, demonstraţiile ştiinţifice ireproşabile, argumentele raţionale, citatele