44 de primării din România au instalat sau vor instala peste 1.500 de camere de supravegheat pentru care au accesat peste 71 milioane lei, adică 16 milioane de euro, bani europeni. În oraşul Flămânzi au fost cumpărate 52 de camere, în Brăila 266, la Tecuci 51. Unul dintre edilii care s-au ocupat de un astfel de proiect a explicat pentru gândul că fără sistemele video primăriile nu ar fi putut beneficia de finaţări europene mai consistente. Mai exact, pentru a beneficia de bani din Programul Operaţional Regional primăriile trebuiau să aibă trei proiecte. Astfel că multe administraţii au optat ca două proiecte să fie pe infrastructură, iar al treilea să fie cel pentru camerele video, care era şi cel mai uşor de realizat.
"Iniţial eu voiam altceva, dar proiectul ăsta e mai simplu de făcut"
Ministerul Dezvoltării condus de Liviu Dragnea a publicat pe site-ul inforegio.ro lista contractelor finanţate din Programul Operaţional Regional. O analiză a listei arată că 44 de primării au aplicat şi au primit finanţare europeană pentru realizarea unor sisteme de supraveghere video. Potrivit fişelor de proiect consultate de gândul, în România vor funcţiona peste 1.500 de camere video. O parte din contractele pentru sistemele big brother sunt încă în faza de implementare.
Printre localităţile care au primit finanţare europeană pentru sisteme de supraveghere video sunt şi localităţile Dăbuleni sau Flămânzi. La Flămânzi au fost achiziţionate 52 de camere de filmat şi a fost creat un centru de supraveghere în cadrul poliţiei locale. Pentru sistemul de supraveghere de la Flămânzi primăria a accesat o finanţare europeană de 1 milion de lei.
Contractul de finanţare a fost semnat în 2011, iar proiectul a fost finalizat în octombrie 2012. Fostul primar al localităţii Constantin Pitorac, cel care a s-a ocupat de proiectul big brother-ului de la Flămânzi spune c