Autorităţile bulgare au retras de la vânzare 86 de kilograme de lasagna, din cauza suspiciunilor că ar conţine carne de cal nedeclarată, anunţă Agenţia bulgară pentru siguranţă alimentară, citată de AFP. Sursa: Shutterstock
În perioada următoare vor fi efectuate teste pentru a stabili ce tip de carne conțin aceste produse. Scandalul cărnii de cal a izbucnit în luna ianuarie, când autorităţile irlandeze au descoperit că hamburgeri "de vită" conţineau, de fapt, carne de cal. Vinerea trecută, Agenţia britanică pentru siguranţa alimentară (FSA) a stabilit că lasagna produsă de gigantul Findus conţinea carne de cal deşi purta eticheta "vită". Scandalul cărnii de cal. Iată dovada că România a fost scoasă țap ispășitor!
Vinovat în scandalul cărnii de cal din lasagna ar fi unul dintre intermediarii francezi, firma Spanghero, care a trimis carnea către procesator cu documentele falsificate. Guvernul francez a anunțat că a retras temporar autorizaţia sanitară a companiei Spanghero, până la finalizarea cercetărilor. Mai mult, autorităţile franceze acuză grupul Spanghero de „înşelătorie economică”, precizând totodată că furnizorul român, de unde a plecat carnea, a fost de bună credinţă. România, VICTIMĂ în SCANDALUL cărnii de cal. Le Parisien: Francezii de la Spanghero au mințit că nu au cumpărat carne de cal
De altfel, UE a cerut statelor membre să facă teste aleatorii pentru a se asigura că nu există carne de cal în produsele prezentate drept de vită. De la 1 martie, toate ţările membre ar trebui să efectueze teste ADN asupra cărnii procesate de vită, finanţate de Comisia Europeană.