Conclavul la care participă cardinalii însărcinaţi cu alegerea succesorului Papei Benedict al XVI-lea după demisia acestuia, la 28 februarie, s-ar putea reuni înainte de 15 martie, a anunţat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Vaticanului, părintele Federico Lombardi.
Ce spune Constituţia apostolică
Potrivit lui Lombardi, Constituţia apostolică prevede începutul Conclavului la 15-20 de zile după începerea perioadei denumite “loc vacant” (“sede vacante”, în latină). “De această dată, situaţia este un pic diferită de precedenta, Constituţia fiind gândită în cazul morţii Sfântului Părinte”, a explicat purtătorul de cuvânt, citat de AFP. Termenul era prevăzut pentru a lăsa timp cardinalilor electori (până la 80 de ani) să sosească la Vatican. “În eventualitatea în care ar sosi cu toţii, nu ar mai fi motiv de aşteptare, este deci posibil să se interpreteze Constituţia într-o manieră diferită”, a spus Lombardi. Acesta a subliniat faptul că mai mulţi cardinali au pus această problemă şi este posibil ca autorităţile vaticane să se pregătească pentru această eventualitate, de a trece la vot din prima zi de sede vacante”, adică la 1 martie. Dar purtătorul de cuvânt a subliniat că nu a fost luată nicio decizie şi că lucrările Conclavului ar putea începe la 15 martie dacă un cardinal nu poate sosi la timp.
Reuniune secretă în Capela Sixtină
Potrivit purtătorului de cuvânt, persoanele care pot da un răspuns la această chestiune sunt cardinalul camerling în timpul perioadei de “sede vacante”, actualul secretar de stat şi numărul doi al Vaticanului, Tarcisio Bertone şi decanul de vârstă al colegiului cardinalilor, Angelo Sodano.
La Conclav participă cei 117 cardinali electori care se vor reuni în cel mai mare secret în Capela Sixtină pentru a-l desemna pe noul Papă cu o majoritate de două treimi.
Laicizarea func