Începând de ieri a intrat în vigoare noul Cod de procedură civilă, iar președinții Curţii de Apel şi Tribunalului Suceava, Cezar Hâncu şi Gheorghe Codrean, au explicat în cadrul unei conferinţe de presă principalele modificări.
Cei doi au explicat că va fi introdusă o procedură prealabilă, anterioară fixării primului termen de judecată. Această procedură presupune comunicarea către reclamant a lipsurilor pe care le are cererea de chemare în judecată şi solicitarea ca în termen de cel mult zece zile de la primirea comunicării să facă completările sau modificările dispuse, inclusiv să timbreze cererea.
În cazul în care reclamantul nu se conformează acestei obligaţii legale, se va dispune anularea cererii prin încheiere dată în camera de consiliu. Împotriva încheierii se poate face de către reclamant doar cerere de reexaminare în termen de 15 zile de la data comunicării încheierii.
Pârâtul va primi comunicarea cererii de chemare în judecată, cu mențiunea ca în termen de 25 de zile de la comunicare să depună întâmpinare, aceasta urmând să fie trimisă către reclamant. Răspunsul la întâmpinare trebui depus în termen de zece zile, iar acesta nu se mai comunică pârâtului, care va trebui să ia la cunoştinţă de acest document din dosarul cauzei.
Fixarea termenului de judecată se va dispune de judecător în maxim 60 de zile prin rezoluţie, fără ca părţile să mai primească citaţie.
Amenzi până la 1.000 de lei, dacă nu te prezinţi la mediator
Noul Cod de procedură civilă prevede, de asemena, că în situaţia în care judecătorul a recomandat medierea, părţile au obligaţia să se prezinte la mediator. Până la termenul fixat de instanţă, părţile trebuie să depună procesul verbal întocmit de mediator cu privire la rezultatul şedinţei de informare.
Refuzul părţii de a se prezenta la şedinţa de informare cu privire la avantajele medieri