Datoria de peste 500 de milioane de euro pe care rafi năria o avea la stat în 2003 are acum o valoare de trei ori mai mică. Autoritățile au căzut de acord cu kazahii să o încaseze, însă doar parțial Sursa: LIBERTATEA
Ieri am asistat la un moment istoric în relaţia dintre Rompetrol şi stat. Autorităţile au ajuns la un acord cu kazahii care deţin compania petrolieră, în privinţa datoriei istorice pe care o au la buget, prin rafinăria Petromidia.
Concret, kazahii de Kaz- MunaiGaz, vor prelua o parte din pachetul de acţiuni deţinut de stat la Petromidia, şi care acoperă datoria istorică. Statul va recupera astfel o parte din creanţă, după ce în 2010 rămăsese cu buza umflată şi, în loc de bani, a primit de la Rompetrol acţiuni în contul datoriei.
10 de ani au trecut în pierdere pentru stat
Niciuna din părţi nu a dorit să dea detalii despre suma implicată în acordul de vânzare de acţiuni.
Se ştie doar că statul deţine un pachet de 44% din acţiunile Petromidia, în contul creanţei care în 2003 reprezenta echivalentul a 570 de milioane de euro. Din această sumă, statul a primit până acum doar 54 de milioane de euro, în 2010. Restul de bani au fost convertiţi în acţiuni, ceea ce a determinat statul să îi dea pe kazahi în judecată, în 2010.
Câţi bani vin la stat
În comunicatul Rompetrol se precizează că, în urma tranzacţiei asupra căreia s-a convenit, statul va rămâne „acţionar semnificativ” al rafinăriei, ceea ce înseamnă că şi-ar putea păstra o cotă de minim 10% din pachetul de 44%. În prezent, participaţia minoritară la Petromidia a ajuns să valoreze însă, conform cotaţiilor bursiere, doar 150 de milioane de euro.
Din 2010, când statul ar fi trebuit să primească datoria de la Rompetrol, şi până acum, cotaţiile bursiere ale rafinăriei au scăzut de peste două ori. Aşadar, aşteptarea kazahilor, care au evitat în tot acest timp să ajungă