Proiectul-cadru propus de Ministerul Educaţiei pentru învăţămîntul primar prevede introducerea în program a unei ore în plus ce conţine cuvîntul "mişcare" în descriere.
În România, sportul pentru mase nu este dezvoltat. Cu excepţia boom-ului alergărilor, început acum 10 ani, lumea nu se înghesuie să facă sport. Şi totul începe din şcoli. În prezent, copiii din clasele I-IV şi din cea pregătitoare au cîte două ore de educaţie fizică pe săptămînă.
Proiectul-cadru propus de Ministerul Educaţiei, care este supus dezbaterii publice, propune introducerea a încă două ore pe săptămînă care ar urma să implice şi mişcarea fizică.
Astfel, clasa pregătitoare şi clasele întîi şi a doua ar putea căpăta în orar cîte două ore de "Muzică şi mişcare". Cei mai mici elevi vor fi puşi să se exprime, cel mai probabil, prin dans. Copiii din clasele a III-a şi a IV-a ar urma să îşi adauge în programul şcolar săptămînal o singură oră de "Joc şi mişcare".
Astfel, momentul reînvierii unor jocuri precum Frunza, Lapte-gros, V-aţi ascunselea sau Ţară, ţară, vrem ostaşi ar putea fi foarte aproape.
Tendinţe europene
Astfel, copiii din primele clase (pregătitoare, I şi a II-a) ar putea ajunge la patru ore de sport de săptămînă, în vreme ce colegii puţin mai mari la trei ore de sport în cinci zile de studiu. De exemplu, prin comparaţie, un copil de clasa a II-a va avea 6 ore de comunicare în limba română. În clasa a III-a, numărul orelor de matematică va fi de 4, iar mişcarea fizică va avea 3.
Ministerul Educaţiei a supus dezbaterii publice acest proiect de plan-cadru, urmînd ca profesorii, părinţii sau oricare persoană interesată de schimbarea programei şcolare să răspundă unui chestionar, disponibil la adresa surveymonkey.com, pînă pe 19 februarie 2013.
Ministerul argumentează sporirea numărului de ore de educaţie fizică prin faptul că aceasta este tend