Asistăm de aproape o săptămână la o avalanşă de acuze şi replici între o seamă de analişti, politicieni, afacerişti şi instituţii de media care au o singură temă: cât de implicate sunt serviciile de informaţii în viaţa publică. Ca să fim foarte exacţi, vizat este un singur serviciu de informaţii, respectiv SRI.
Cine a declanşat ofensiva? Pare a veni dinspre PNL, ca răspuns la atitudinea anti- Antonescu, manifestată de postul deţinut de Sebastian Ghiţă, proaspăt deputat PSD. Spun că pare, întrucât eu nu văd în această campanie o miză politică, ci una instituţională, de cucerire a instrumentelor de putere.
Întrucât aparenţele pot înşela, cred că trebuie să citim evenimentele într- o altă cheie. Faptul că în această învolburare Antena 1 şi 3 reprezintă vârful de lance are mai puţin o explicaţie politică, cât una pragmatică, care ţine de spaima lui Dan Voiculescu, cunoscut colaborator al Securităţii, în fapt dovedit ca fiind un banal turnător sub numele de Felix. O mulţime de oameni mi-au vorbit în ultima vreme de spaima sa faţă de cantonarea pentru o lungă perioadă de timp în puşcărie, după modelul SOV.
Pe cale de consecinţă am asistat la televiziunile patronate de familia Voiculescu la campanii legate de închisorile secrete ale CIA, cu referire directă la colaborarea SUA-România în acest domeniu, cu dezvăluirea unor date care pun în pericol vieţile unor ofiţeri de informaţii, punând România pe harta ţărilor ameninţate de un atac terorist. Aş putea spune că este un exemplu tipic de iresponsabilitate, însă eu cred că este un gest deliberat. L-am văzut pe senatorul liberal Sorin Roşca-Stănescu atacând SRI şi pe Sebastian Ghiţă - în Jurnalul Naţional şi la Antena 3- într-o tentativă de a-i sluji pe Dan Voiculescu şi pe SOV în acelaşi timp, promisiunile făcute de fostul ziarist (demascat ca informator al Securităţii încă din anii ’90) în desele vizite la înch