Consiliul de Etică al Medicilor aprobă „sinuciderea asistată” în cazuri excepționale, în care pacienții în stare terminală cer „repetat, lucid și insistent” să fi e ajutați să-și pună capăt zilelor Sursa: REUTERS
Folosind termenul de „moarte asistată” în loc de eutanasie, Consiliul de Etică a invocat „datoria faţă de umanitate” pentru a le permite să moară pacienţilor în stare foarte gravă, pentru care nu se mai poate face nimic.
Decizia ar urma să fie luată de o echipă medicală, nu de un singur doctor. Concluziile Consiliului au venit după ce preşedintele francez, Francois Hollande, a cerut examinarea prevederilor din domeniu şi circumstanţele exacte în care eutanasia ar putea fi autorizată, astfel încât proiectul de lege să fie propus spre adoptare până în luna iunie. El a declarat că schimbările sunt necesare, pentru că actuala legislaţie nu răspunde solicitărilor „legitime” ale bolnavilor incurabil.
O lege din 2005 autoriza doctorii să administreze calmante până la un nivel la care, ca un efect secundar, viaţa pacientului se scurtează. „Legea nu poate oferi soluţii pentru cazuri de agonie prelungită sau durere fizică ori psihică şi acestea rămân incontrolabile, în ciuda tuturor mijloacelor folosite”, susţine Consiliul. În aceste cazuri rare, pacientul ar trebui să poată beneficia de administrarea unei „sedări corecte, profunde şi terminale”, spune proiectul de lege.
Un raport recent transmis Consiliului relata că există o nemulţumire extrem de mare în rândul bolnavilor în stare terminală şi al familiilor lor, referitor la ceea ce înseamnă cultura „vindecării cu orice preţ” din sistemul medical. Sunt vizate trei cazuri: dacă pacientul cere explicit sau lasă instrucţiuni pentru faza în care nu se mai poate exprima; la cererea familiei unui bolnav inconştient sau pe moarte; atunci când pacientul este menţinut artificial în viaţă.
În Franţa