Săptămâna aceasta, încă patru copii au ajuns la secţia de Boli Contagioase din cadrul Spitalului Municipal de Urgenţă Roman, cu suspiciune de hepatită.
Toţi provin de la Centrul de Educaţie Incluzivă Roman, acolo unde săptămâna trecută s-a înregistrat un focar de hepatită. Atunci s-au confirmat trei cazuri, iar medicii epidemiologi au început o anchetă la sediul instituţiei. Clădirile au fost dezinfectate, iar copiii şi personalul din centru au fost vaccinaţi împotriva hepatitei de tip A.
“Boala are a perioadă de incubaţie de o lună şi jumătate, timp în care mai pot să apară şi alte suspiciuni. Având în vedere că au fost mulţi copii care au venit în contact cu elevii bolnavi, monitorizăm, în continuare, situaţia. Pentru prevenirea apariţiei hepatitei, este foarte importantă igiena personală şi igiena mediul în care trăim. Am recoltat probe de la cei patru copii, iar rezultatele vor veni săptămâna viitoare“, a declarat medicul epidemiolog Roxana Pipirigeanu, şeful Serviciului Epidemiologic din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ.
Potrivit acesteia, anii în care numărul îmbolnăvirilor de hepatită este redus alternează cu anii în care numărul lor creşte, astfel că pentru acest an se preconizează ca numărul lor să fie ridicat. “În 2007 au fost 22 de cazuri de hepatită, în 2008 s-au înregistrat 38 de cazuri, în 2009 au fost 11 cazuri, în 2010 şi 2011 au fost câte şapte cazuri, iar anul trecut s-au înregistrat 23. Din punctul nostru de vedere, nu putem prevedea evoluţia îmbolnăvirilor, pentru că este o boală care este cauzată de condiţiile de igienă şi de mediu în care trăiesc aceşti copii. De aceea, un rol foarte important îl are şi vaccinarea împotriva hepatitei de tip A“, a mai completat medicul epidemiolog Roxana Pipirigeanu.
Săptămâna aceasta, încă patru copii au ajuns la secţia de Boli Contagioase din cadrul Spitalului Mun