”Mulți spun că în orașele mici nu se întâmplă nimic, dar în realitate se întâmplă multe lucruri faine”, crede Roland Szekely. În anii '80, ca majoritatea adolescenţilor acelor vremuri, Roland Szekely a intrat în contact cu adevărata muzică prin intermediul postului de radio Europa Liberă, interzis de oficialităţile comuniste, lucru care i-a atras în clasa a IX a probleme cu Securitatea.
„Eram rupţi de Vest, dar ştiam tot ce întâmplă. Înregistram muzică pe magnetofon din emisiunea realizată de redactorul muzical Radu Theodoru la radio Europa Liberă. S-a aflat şi am fost chemat la Securitate”, povesteşte Roland Szekely.
Spiritul liber al tânărului ardelean a devenit incomod pentru securişti care în anul 1988 îl şicanează din nou: „În '88 am fost chemat iarăşi la securitate pentru motivul că am vorbit cu Doinea Cornea care îmi fusese profesoară în facultate”, îşi aminteşte el.
Ajuns student la Facultatea de Litere din Cluj-Napoca, deja avea o solidă cultură muzicală. S-a împrietenit repede cu cei care gândeau la fel ca el, printre prietenii săi numărându-se Lucian Matiş, erou al Revoluţiei de la Cluj din decembrie 1989 care la subsolul Casei Matei organiza o rockotecă. Aceasta a fost închisă de „culturnicii vremii” pe motiv că într-o seară Lucian Matiş a pus o piesă de Phoenix, trupă interzisă de cenzura comunistă.
Roland Szekely a fost acaparat de muzica rock şi muzica progresivă, apoi cultura sa muzicală s-a îmbogăţit ascultând piese jazz-rock. De aici nu a fost decât un pas la jazz-ul pur, gen de muzică cărui Roland Szekely i-a rămas fidel până azi.
Fire îndrăzneaţă, Roland Szekely a transpus anul trecut în realitate o idee mai veche din anii '80, când participa la festivaluri în aer liber de la Costineşti, aceea de a face un festival de jazz la el acasă în Sîngeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud. Aşa s-a născut roLand Jazz Festival, inedit și