Un tânăr din Făurei și-a făcut o microfermă pentru creșterea porcilor vietnamezi (foto). După trei ani, a ajuns să vândă porci în toată zona Moldovei.
Porcul vietnamez are toate șansele să înlocuiască porcul tradițional în bătăturile localnicilor. Carnea lui nu are pic de grăsime, nu are colesterol, animalul este ușor de crescut și, dacă proprietarul nu se îndură să-l taie și să-l pună în farfurie, îl poate păstra ca animal de companie. Lucian Botezatu este unul dintre puținii care au speculat avantajele creșterii porcului vietnamez. Cu trei ani în urmă, a început să crească porci fără colesterol în bătătura părintească, la Făurei. Nu atât ca să-i mănânce, cât pentru vânzare. Chiar dacă porcul vietnamez nu este, încă, foarte bine cunoscut, afacerea merge bine. Cei care știu ce calități are animalul, îl caută. Pe ceilalți îi educă producătorii.
Lucian Botezatu a început să crească porci vietnamezi după ce a urmărit un reportaj la televizor. Avea experiență în vânzări, domeniu în care lucrează de 12 ani, însă o fermă de animale nu intrase niciodată în vederile sale. “Mi-a plăcut ideea. Aveam experiență în domeniul vânzărilor și mi s-a părut o idee care putea fi exploatată. Factorul hotărâtor îl reprezenta prețul, foarte mare, care aducea un profit bun. Până am reușit să pun afacerea pe picioare, prețul a mai scăzut, dar tot reprezintă o investiție bună. Până să mă ocup de porci vietnamezi, am studiat câteva luni tot ce am găsit pe net despre creșterea lor și am vorbit cu cei câțiva producători din România. Cei mai mulți s-au dovedit reticenți, aveau impresia că le fur afacerea. Pot să spun că, acum, la acest moment, necesarul de piață în ceea ce privește carnea de porc fără colesterol este acoperit abia în procent de 10%“, a spus Lucian Botezatu.
Primii porci fără colesterol i-a adus de la un crescător din Arad. Ferma pe care Lucian a în