Cea mai mare companie din Romania nu este inregistrata la Registrul Comertului. Are peste 50.000 de angajati si o cifra de afaceri de aproximativ 15 milioane de dolari. Este vorba despre freelancerii care lucreaza pe internet, din propria sufragerie sau din vreo cafenea, pentru companii din toate colturile lumii.
Pentru unii dintre ei, proiectele obtinute prin intermediul marilor platforme mondiale de freelancing precum Elance, freelancer sau oDesk se traduc intr-un salariu comparabil cu al unui executiv de multinationala, de cateva zeci de mii de dolari anual.
Zeci de milioane de oameni din toate colturile lumii, intre care si cateva zeci de mii de romani, isi incearca in permanenta norocul pe cont propriu, pe platforme de freelancing precum Freelancer.com, Elance.com, oDesk.com sau vWorker.com. Spera, ca oricine de altfel, sa gaseasca cheia banilor multi in schimbul muncii lor si, desi unii chiar reusesc, trebuie spus de la bun inceput ca freelancingul ca meserie nu-i chiar pentru oricine.
Modul de functionare al platformelor de acest gen este destul de simplu - companii din toata lumea cauta forta de munca bine pregatita si mai ieftina decat ar gasi in tara de unde provin pentru diverse proiecte specifice, iar freelancerii cei multi concureaza unii cu ceilalti folosind arme precum pretul, termenul de predare si experienta anterioara pentru a castiga proiectele. De la sine inteles ca, pentru cineva de-abia pornit pe calea freelancingului, nici companiile nu se vor inghesui cu proiecte si nici banii nu vor curge prea usor, dar pentru cei care nu se lasa usor descurajati, recompensele se pot dovedi mai mult decat suficiente pentru o viata relaxata.
Cititi mai mult despre romanii care lucreaza ca freelanceri pe www.businessmagazin.ro
Foto: mikeclarkeqtility.wordpress.com Tag-uri: job, munca, acasa, salariu
Cea mai mare compa