Darpa, o agenţie a Departamentului Apărării al Statelor Unite care are rolul de a dezvolta noi tehnologii pentru forţele armate, le-a cerut cercetătorilor, în anul 2006, să trimită “propuneri inovatoare pentru a dezvolta o tehnologie de creare a insectelor-cyborg”, potrivit The Guardian.
Cererea agenţiei era una ciudată, dar serioasă. Armata SUA încearcă de ani de zile să dezvolte “micro-vehicule aeriene” – roboţi de dimensiuni foarte mici capabili să îndeplinească misiuni de supraveghere în teritoriile ostile. Construirea unor astfel de dispozitive nu este deloc uşoară. Dinamica zborului este diferită în cazul obiectelor cu dimensiuni mici, aparatele trebuie să fie suficient de uşoare cât să poată zbura dar suficient de puternice pentru a căra camere video. De asemenea, mai există şi problema sursei de energie, cum nu există baterii ultra-uşoare capabile să reziste foarte mult timp.
Oficialii Darpa şi-au mutat atenţia spre natură. “Există o abundenţă de maşinării mici capabile de zbor… în natură, sub formă de insecte”, a scris Amit Lal, un director de program Darpa şi inginer la universitatea Cornell, într-o broşură care anunţa evenimentul . Se poate ca oficialii Darpa să-şi fi dat seama de faptul că nu trebuie să construiască aparatele de la zero. Dacă ar fi să înceapă de la insect, jumătate din problemele lor ar fi rezolvate.
Tot ce au de făcut cercetătorii este să îşi dea seama cum să pătrundă în corpul insectelor şi să le controleze mişcările.
În cadrul evenimentului Darpa, oamenii de ştiinţă trebuiau să “înarmeze” insectele cu senzori chimici, capabili să recunoască urmele de explozibil însă pot fi găsite mult mai multe utilităţi pentru ele.
Forţele aeriene
Michel Maharbiz, un inginer electrician de la Universitatea California, a realizat că majoritatea oamenilor de ştiinţă se vor folosi de molii sau muşte pentru a răs