Romania a fost acuzata ca a furnizat carne de cal care a fost vanduta drept carne de vita, chiar daca acest lucru a fost vehement negat de catre Guvernul roman. Un jurnalist britanic relateaza despre relatia romanilor cu caii si viziteaza un abator.
Nick Thorpe isi incepe reportajul in Pasul Tihuta, intre Transilvania si Bucovina, in Muntii Carpati, unde temperatura scade la -17 grade Celsius, dupa miezul noptii.
Jurnalistul, impreuna cu doi dintre colegii sai s-au oprit sa doarma cateva ore la Vatra Dornei, unde "zapada era pana la umar si inghetata atat de tare incat puteai sa sculptezi trepte in ea", noteaza jurnalistul in articolul sau din BBC.
Romania este tara in care in fiecare gospodarie se gaseste un cal sau doi, unde laptele este colectat in fiecare dimineata din munti, in putini, cu ajutorul cailor si carutelor, si unde oamenii se strang duminica la pietele de cai, pentru a vinde sau a cumpara sau doar pentru bucuria de a fi printre asemenea creaturi vechi si minunate.
Aburii din narile cailor incalzesc targurile din sate, iar fumul de tigara iese din narile taranilor, imitand caii.
Mai departe, reprezentantii BBC au fost primiti cu mainile deschise la abatorul din Botosani, unde proprietarul, domnul Cazacut, le-a spus ca nu are niciun secret, astfel ca britanicii i-au vizitat fiecare parte a abatorului sau super-modern.
Pana la 4.000 de cai sunt macelariti aici in fiecare an, potrivit directorului abatorului, si toti sunt pentru export. Cine poate spune care animal este mai nobil decat celalalt, atunci cand intra in ultimul grajd?, se intreaba Nick Thorpe, care descrie succint procesul sacrificarii animalelor, proces filmat, dar din care au fost eliminate destule imagini, dupa care echipa a iesit sa manance in oras "lasagna strict vegetariana".
Ce urmeaza pentru Romania, d