Având în vedere că sentinţa pronunţată de Curtea de Apel Alba Iulia în data de 14 februarie are un puternic impact economic şi social, şi acesta va înregistra efecte imediate pentru cel mai mare angajator din judeţul Hunedoara, situaţia din mineritul Văii Jiului devine una prioritară pentru Ministerul Economiei – Energiei.
Domnule ministru,
Vă rog să interveniţi cu celeritate pentru identificarea soluţiilor imediate, astfel încât minerii din Valea Jiului să nu îşi piardă drepturile salariale obţinute în luna februarie 2012 şi pentru a nu genera convulsii sociale.
Minerii din Valea Jiului au obţinut în urma deciziei numărul 1479/ LM/ 2012, pronunţată de Tribunalul Hunedoara în dosarul 2417/ 97/ 2012, punerea în aplicare a Actului Adiţional, încheiat în data de 02.02.2012, la Contractul Colectiv de Muncă. Potrivit actului menţionat, angajaţii Companiei Naţionale a Huilei au obţinut acordarea drepturilor salariale majorate cu 10 la sută pentru toţi angajaţii, precum şi majorarea sporului de periculozitate de la 600 la 700 de lei.
Domnule ministru,
După cum am mai avertizat şi în luna noiembrie, revenirea la această decizie atrage după sine grave perturbări ale activităţii economice şi productive la nivelul Companiei Naţionale a Huilei, actualmente Societatea Naţională a Huilei şi Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului. Aceste modificări salariale au produs efecte economice şi juridice la nivelul Companiei Naţionale a Huilei, cât şi în rândul salariaţilor.
Minerii au încasat aceste drepturi şi acum ar trebui să returneze sume foarte mari de bani. Aceştia reprezintă o categorie socială care nu işi permite depozite bancare de care să dispună în orice moment de disfuncţionalitate a mecanismului instituţional. Minerii nu sunt direct responsabili pentru aceste erori instituţionale care se întorc, de cele mai mult