Că Sălajul produce unele dintre cele mai bune vinuri din România nu mai este o noutate demult, însă problema este ce cantitate din aceste vinuri ajunge pe piaţă? Din păcate, o cantitate prea mică în lipsa unor utilaje de procesare prevăzute de legislaţia europeană.
Mare parte din această cantitate de vin nu este utilizată decât pentru consum propriu. Perspective există, susţin specialiş-tii, care au anunţat că au fost înfiinţate deja culturi noi de viţă de vie din soiuri nobile, care încet, încet trebuie să o înlocuiască pe cea hibridă. Inginerul Ioan Oprea – inspector la Inspecţia de Stat pentru Controlul Tehnic al Viei şi Vinului, este degustător autorizat şi specialist în viţă de vie şi vin şi consideră că în judeţul nostru se obţin unele dintre cele mai bune vinuri.
Reporter: Vinul obţinut în Sălaj este unul de calitate?
Ing.Ioan Oprea: Vinul obţinut în judeţul Sălaj este unul de calitate, dar condiţia este să pornim de la înfiinţarea de noi plantaţii de vie. Plantaţiile înfiinţate în trecut se află deja în perioada de epuizare şi este obligatorie înfiinţarea de noi plantaţii de vie. Aceste plantaţii trebuie realizate cu soiuri care sunt adaptate pentru zona respectivă. Trebuie să ţinem cont spre exemplu că în zona Sărmăşag, Borla, Bocşa merg soiuri care conduc la obţinerea unor vinuri speciale. Microclimatul, temperatura medie anuală, solul, condiţiile pedologice, toate aceste elemente creează un optimum care se resfrânge asupra calităţii strugurilor şi vinului obţinut.
Reporter: Are Sălajul un sol propice pentru cultivarea viţei de vie?
Ing.Ioan Oprea: Da. Ultimele cercetări care s-au făcut din acest punct de vedere au reliefat că în judeţul Sălaj, şi în special în zona Şimleu Silvaniei, există condiţii deosebit de favorabile pentru cultura viţei de vie şi obţinerea vinurilor albe. Conţinutul solului în humus, în calca