Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Vrancea a primit notificări pentru concedieri colective în luna februarie a.c., pentru 22 de persoane din domeniul salubrizare. Acestea se vor adăuga celorlalţi 8.426 de şomeri din judeţul nostru, mai toţi şomeri cu state vechi dacă ţinem cont că doar 17 vrânceni au fost disponibilizaţi anul trecut, din domenii precum transporturi pe calea ferată, comerţ, administraţie pu-blică şi apărare şi prelucrare lemn. Ce documente trebuie depuse de persoanele care intră în rândul şomerilor, pentru a putea beneficia de indemnizaţia de şomaj, citiţi în rândurile următoare.
Pot adresa cereri în vederea obţine-rii indemnizaţiei de şomaj, persoanele care se află într-una dintre următoarele situaţii: au devenit şomeri; nu au reuşit să se angajeze după absolvirea unei instituţii de învăţământ; ocupă un loc de muncă şi, din diferite motive, doresc schimbarea acestuia; nu au putut ocupa un loc de muncă după repatriere sau după eliberarea din detenţie; au obţinut statutul de refugiat sau sunt cetăţeni străini sau patrizi care au fost încadraţi în muncă sau au realizat venituri în România, conform legii.
Pentru întocmirea cererii de acordare a indemnizaţiei de şomaj, cei care se află într-una din situaţiile amintite trebuie să depună la AJOFM o serie de documente. Este vorba de: actul de identitate, actele de studii şi de calificare (original şi copie) şi o adeverinţă medicală din care să rezulte că persoana este clinic sănătoasă sau aptă de muncă, ori că are eventuale restricţii medicale. Totodată, mai sunt necesare acte eliberate de organele financiare teritoriale, din care să rezulte că solicitantul nu realizează venituri sau că realizează, din activităţi autorizate, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de refe-rinţă.
În afara documentelor menţionate mai sus, care trebuie să fie