Producţia internă s-a prăbuşit, şomajul ajunge 45%, iar corupţia blochează investiţiile străine. Toate aceste probleme îi fac pe kosovari să nu privească viitorul cu prea mult optimism.
Kosovo a marcat, ieri, cinci ani de la proclamarea independenţei. Serbia, dar şi cinci state UE – Spania, Grecia, România, Cipru şi Slovacia – continuă să nu recunoască independenţa regiunii.
Cu această ocazie, preşedintele Atifete Jahjaga a declarat într-un discurs televizat, că „Republica Kosovo este o realitate incontestabilă şi ireversibilă“. Trupele Forţei de Securitate din Kosovo (KSF) au defilat în aplauzele a mii de persoane.
Şi după cinci ani apar întrebări pe tema „nation building“ (construcţia unui stat), al costurilor (peste 600 de milioane de euro în cinci ani pentru EULEX - (misiunea europeană de poliţie şi justiţie) şi al metodelor, notează
„Le Monde“.
UE este criticată că ar închide ochii în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei şi a criminalităţii organizate, având ca prioritatea dialogul între Kosovo şi Serbia, iniţiat în martie 2011. Deşi sfârşitul misiunii EULEX a fost stabilit pentru iunie 2014, este greu de crezut că se va întâmpla din moment ce justiţia de la Priştina nu are nici libertatea, nici mijloacele, nici competenţele de a conduce singură anchetele sensibile. Informaţiile de care dispun Eulex şi serviciile occidentale în materie de corupţie şi mare criminalitate sunt copleşitoare. Acestea implică elita politică kosovară şi pe cei care sunt însărcinaţi cu normalizarea situaţiei în ţară.
ECONOMIA, DIN RĂU ÎN MAI RĂU
În timp ce economia deficitară din Kosovo favorizează răspândirea tot mai largă a sărăciei, iar rata şomajului atinge 45% din totalul cetăţenilor apţi de muncă, părerea generală în rândul generaţiei actuale de kosovari este că a căzut victimă a jocurilor politice,