Vânătorii din Harghita vor derula, în perioada următoare, o vânătoare de control pentru ca veterinarii să stabilească dacă vaccinul antirabic administrat anul trecut a avut efectul scontat. Sursa: Sergiu Rusu
Normele indică împuşcarea a patru-opt vulpi pe kilometrul pătrat, în zonele în care au fost distribuite momeli vaccinale. Vânătorii vor aduce exemplarele împuşcate la laboratorul instituţiei, iar probele vor fi trimise la Institutul de Diagnostic pentru Sănătatea Animalelor din Bucureşti, pentru efectuarea testelor privind eficienţa vaccinului antirabic, a declarat pentru Agerpres purtătorul de cuvânt al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Harghita, dr. Pusok Laszlo.
Direcţia Sanitar Veterinară plăteşte fondului de vânătoare de pe care s-au împuşcat vulpile câte 50 de lei pe exemplar. Anul trecut, în cadrul unei campanii a Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare, în Harghita s-au distribuit 1.500 de momeli vaccinale pentru imunizarea vulpilor împotriva turbării. Dr. Pusok Laszlo consideră că acţiunile de vaccinare îşi vor dovedi eficacitatea dacă vor avea continuitate, timp de zece ani, pe tot teritoriul ţării.
„S-a redus numărul focarelor, din cauza vaccinărilor. Boala se poate eradica dacă se face vaccinare atât prin distribuire aeriană cât şi manuală a momelilor şi dacă acţiunea are continuitate. Nu putem cuprinde întreg efectivul de vulpi într-o perioadă de un an şi jumătate”, a explicat dr. Pusok.
De la începutul anului, în Harghita a fost depistat un caz de turbare la o vulpe, în apropierea localităţii Dăneşti. Anul trecut, în judeţ s-au înregistrat şapte focare de rabie, în şase dintre cazuri fiind vorba de vulpi, iar într-un caz, virusul turbării a fost identificat la o pisică sălbatică.
Specialiştii au explicat că există o anumită ciclicitate în apariţia îmbolnăvirilor, numărul cel mai mare înregistrân