Kosovo sărbătoreşte duminică cinci ani de la proclamarea independenţei faţă de Serbia, o aniversare marcată de progrese notabile în relaţiile dintre cei doi foşti inamici, posibile datorită medierii UE, chiar dacă Belgradul consideră în continuare acest teritoriu drept provincia sa, relatează AFP.
Mai multe acorduri au fost semnate sub presiunea Bruxellesului, care condiţionează orice progres către aderarea Serbiei şi a Kosovo în UE de normalizarea relaţiilor dintre cele două părţi în cadrul unui dialog început în 2011.
Acesta vizează înainte de toate ameliorarea vieţii cotidiene a celor aproximativ 1,8 milioane de locuitori ai Kosovo, a căror existenţă este perturbată de complicaţiile administrative datorate statutului controversat al acestui teritoriu (stare civilă, cadastru, vamă).
Motivaţi de Bruxelles, premierii sârb şi kosovar, Ivica Dacici şi Hashim Thaci, s-au întâlnit de patru ori începând din octombrie, sub auspiciile liderului diplomaţiei europene, Catherine Ashton.
Dacici a asigurat recent că Guvernul său este "hotărât să meargă înainte" cu aceste negocieri.
"Acordarea unei date pentru deschiderea negocierilor de aderare la UE şi sosirea unor noi investitori străini depinde" de rezultatele pozitive ale dialogului cu Priştina, a declarat acesta.
Belgrad şi Pristina au numit de asemenea "ofiţeri de legătură" care se vor alătura în curând misiunilor UE din cele două capitale. Aceştia au convenit de asemenea asupra gestionării în comun a posturilor de frontieră între Serbia şi Kosovo.
Chiar dacă preşedintele Serbiei Tomislav Nikolici, un naţionalist convertit în conservator favorabil UE, era un critic feroce al dialogului realizat de predecesorul său cu Priştina înainte de alegerea sa în mai 2012, a sfârşit prin a se întâlni la începutul lui februarie cu omologul kosovar, Atif