De o parte a zidului în care deschidem ferestre sunt bolnavii; de cealaltă o echipă de cadre medicale, pentru că practicarea medicinei îmbină într-un mod fascinant responsabilitatea individuală cu munca de echipă.
Doamna doctor Adriana Rîmbu (a cărei carte de vizită depune mărturie pentru sprijinul preţios dat atât bolnavilor, cât şi clinicienilor), ne oferă azi imaginea unei investigaţii care înseamnă „ochii” ce scrutează, fără durere, bolile sânului şi oferă chirurgului planul de acţiune viitoare.
Costin Duţu, This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ,este medic primar chirurgie, doctor în ştiinţe medicale la Clinica Sapientek – Buzău (www.sapientek.ro, 0238.721.722).
ECOGRAFIA MAMARĂ
-METODĂ DE DIAGNOSTIC NEINVAZIVĂ-
Ecografia mamară este o tehnică de diagnostic simplu de executat, neiradiantă, nedureroasă, care nu necesită o pregătire specială prealabilă şi care oferă informaţii imagistice în timp „real”. Ea se poate efectua indiferent de momentul ciclului menstrual (CM), dar, pentru că multe femei au sânii dureroşi în partea a doua a CM, se preferă ca examinarea să se facă în primele zece zile ale CM. În cursul unei ecografii mamare se scanează, obligatoriu, şi regiunea axilară.
Ecografia sânului este investigaţia de primă intenţie la femeile tinere (sub 40 de ani) şi la cele cu sânul dens, la care mamografia nu poate furniza informaţii pertinente. După vârsta de 40 de ani, se recomandă ca pacientele să facă examinări mamografice o dată la doi ani şi, în fiecare an, ecografie mamară.
Este de dorit ca, la fiecare examinare, pacientele să vină şi cu investigaţiile mamografice şi ecografice anterioare, pentru a putea face o comparaţie în ceea ce priveşte aspectul, dimensiunile, ecostructura, vascularizaţia eventualelor anomalii depistate. La pacien