Un minicomputer realizat de o fundaţie britanică poate transforma orice copil sau pasionat de informatică într-un inginer. Raspberry Pi se pregăteşte să cucerească lumea şi România.
Woz avea 20 de ani atunci. Stătea şi citea un articol, iar ochii i se făceau mari, aşa cum poate nu i se va mai întâmpla niciodată. A pus mâna pe telefon şi l-a sunat pe Steve. Prietenul său avea 17 ani. “Steve! Am găsit cel mai cool dispozitiv din istorie!”. Pe atunci i se spunea “blue box” (cutia albastră). Woz a construit-o. Steve a vândut-o. Era o cutie mică, ce putea să imite frecvenţa telefoanelor şi permitea apeluri internaţionale gratuite. În felul acesta timid a început cel mai mare parteneriat tehnologic din istorie, între Steve Jobs şi Steve Wozniak, fondatorii Apple.
În zilele noastre, o fundaţie britanică a încercat de acum şapte ani să dezvolte un dispozitiv ieftin, mic şi care i-ar putea ajuta pe copii şi pe pasionaţii de tehnologie să revină la acele vremuri, ale pasiunilor din portbagaj. Se numeşte Raspberry Pi şi în Marea Britanie Google a finanţat cumpărarea a 15.000 astfel de minicalculatoare care să-i ajute pe copii să-şi dezvolte capacitatea de a programa şi de a construi dispozitive mici, dar inteligente. Aceasta este o poveste despre cum 35 de dolari pot deveni o pasiune.
Mura tehnologică
Pi este un computer format dintr-o singură placă. Mai simplu, este o placă de bază care conţine ieşiri audio, video, mufă USB, sistem de operare şi o memorie internă de 256 sau 512 MB, în funcţie de model. Folosind Linux, un sistem de operare deschis, acest minicomputer poate fi unealta potrivită pentru copii sau adulţi care vor să-şi dezvolte propriile gadgeturi sau să-şi automatizeze. Ce avem nevoie pentru acest lucru? De documentare, dar forumurile de specialitate au fost umplute de pasionaţi cu modalităţi de a transforma Raspberry Pi în soluţii practice