Cursurile de gătit ar putea avea un impact pe termen lung asupra modului în care mănânci, se arată într-un nou studiu.
Părinţii care au participat la cursul sponsorizat de Guvernul scoţian au arătat că se hrăneau cu mai multe legume şi fructe şi mai puţine semipreparate un an mai târziu, scrie bbc.co.uk.
Există astfel de programe în Marea Britanie pentru a îmbunătăţi aptitudinile şi cunoştinţele despre nutriţie, dar până acum nu s-au studiat efectele pe termen lung.
Studiul a luat în considerare cursurile care durau între patru şi opt săptămâni, pentru părinţii preşcolarilor. De asemenea, includeau informaţii cu privire la buget, nutriţie şi pregătirea unor preparate simple.
Imediat după curs, participanţii au completat un chestionar, iar răspunsurile lor au arătat o încredere sporită în propriul talent culinar, dar şi dorinţa de a experimenta şi de a încerca noi feluri de mâncare. Cercetătorii au fost interesaţi cu precădere de persistenţa acestor efecte.
Un an mai târziu, 44 dintre cei 100 de participanţi la curs au fost de acord să fie intervievaţi din nou, iar cercetătorii au descoperit că exista o creştere semnificativă a încrederii în ce priveşte pregătirea unor preparate simple şi utilizarea ingredientelor de bază.
Au descoperit şi că participanţii consumau mai puţine semipreparate, dar mai multe porţii de fructe şi legume.
Cu toate acestea, după încă un an, unii dintre participanţi nu mai arătau aceeaşi încredere în abilităţile lor, astfel încât cercetătorii le-au recomandat să urmeze din nou cursuri similare.
Coordonatoarea studiului, Ada Garcia, a ţinut să precizeze că rezultatele arată cum astfel de programe au un efect real asupra oamenilor şi nu doar pe termen scurt, ci şi într-un interval mai mare de timp.
Cercetătorii vor să realizeze un nou studiu, pentru a încuraja mai ales tinerele familii