Decizia nr. 680/2012 a Curtii Constitutionale a României a salvat de la foame 188 de vasluieni. Este vorba despre declararea ca neconstitutionalã a prevederii prin care pensia de boalã si pensia de urmas puteau fi obtinute doar dacã se îndeplinea un anumit stagiu de cotizare. Dupã data de 9 august 2012, de când a intrat în vigoare decizia CCR, 188 de vasluieni au primit drepturile cuvenite. Între ei, se aflã 62 de copii, ai cãror pãrinti au murit lãsându-i fãrã niciun venit.
Un numãr de 188 locuitori ai judetului Vaslui si-au obtinut drepturile de pensie în urma declarãrii ca neconstitutionale a unor articole din legea pensiilor. Epopeea beneficiarilor de pensii de invaliditate si de urmas a început în urmã cu trei ani. Potrivit Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificãrile si completãrile ulterioare “Persoanele care si-au pierdut capacitatea de muncã din cauza bolilor obisnuite si accidentelor care nu au legãturã cu munca beneficiazã de pensie de invaliditate dacã au realizat stagiul de cotizare necesar în raport cu vârsta”. Cu alte cuvinte, dacã un salariat care se îmbolnãvea si nu avea stagiu de cotizare prevãzut în lege, putea spune adio la pensie. În raport cu vârsta persoanei la data emiterii deciziei medicale asupra capacitãtii de muncã, stagiul de cotizarea avea mai multe trepte. Spre exemplu, la o vârsã de pânã la 20 de ani trebuia un stagiu de un an, între 41 – 45 de ani, stagiul de cotizare obligatoriu trebuia sã fie de 17 ani, la persoanele cu vârsta între 57 – 60 de ani, stagiul necesar era de 26 de ani, iar la persoanele de peste 60 de ani, stagiul necesar pentru a beneficia de pensie de boalã era de 27 ani.
Stagiul de cotizare obligatoriu, neconstitutional!
Prin Decizia nr.680 din iunie 2012, Curtea Constitutionalã a României (CCR) a constatat cã sintagma “în raport cu vârsta” din art. 73 din Legea pen