SF-urile în care oamenii călătoreau în spaţiu pentru a distruge asteroizii înainte ca ei să se ciocnească de Terra... nu mai sunt chiar SF. Azi, există un program de monitorizare şi distrugere a corpurilor cereşti care se apropie periculos de mult de planeta noastră, iar România este una dintre ţările incluse în acest program. SF-urile în care oamenii călătoreau în spaţiu pentru a distruge asteroizii înainte ca ei să se ciocnească de Terra... nu mai sunt chiar SF. Azi, există un program de monitorizare şi distrugere a corpurilor cereşti care se apropie periculos de mult de planeta noastră, iar România este una dintre ţările incluse în acest program.
Agenţia Spaţială Română a devenit membru cu drepturi depline al Agenţiei Spaţiale Europene în anul 2007. Printre atribuţiile ţării noastre, în această calitate, se numără şi cea de protejare a Terrei de corpurile cereşti care ar putea lovi Planeta Albastră şi ar putea nimici omenirea.
Astfel, ţara noastră participă la proiectul “Don Quijote”, care studiază posibilitatea de a devia un asteroid de pe traiectoria sa de coliziune cu Pământul. Misiunea “Don Quijote” constă în trimiterea în spaţiu a două sonde către asteroid. Prima se va ciocni, la o viteză foarte mare, de corpul ceresc, astfel încât acesta să fie deviat. A doua sondă are misiunea de a ţine asteroidul sub observaţie tot timpul.
Sonda-proiectil se numeşte Hidalgo, cântăreşte 500 de kilograme şi va lovi asteroidul-ţintă cu o viteză de 10 km pe secundă. Sancho este sonda care va urmări “vânătoarea”, o va filma şi va monitoriza traiectoria fragmentelor de asteroid după impact.
Un experiment în acest sens ar urma să fie lansat în spaţiu în 2015. O ţintă luată în calcul pentru testarea tehnologiei este asteroidul 99942 Apophis, care se crede că va lovi Terra în 2036.
Vineri, la ora 21:24:42 ora României, asteroidul “2012 DA14”, mare cât un te