Vinul şi ceaiul verde au efecte protectoare contra maladiei Alzheimer întrucât ambele băuturi conţin o moleculă care împiedică plăcile amiloide să distrugă celulele nervoase din creier.
Vinul şi ceaiul verde conţin fiecare un polifenol, resveratrol respectiv EGCG (epigallocatechin gallate), molecule cunoscute pentru proprietăţile lor antioxidante şi pentru acţiunile lor benefice contra diabetului, obezităţii şi cancerului. Comprimate conţinând doze concentrate de resveratrol fac de exemplu obiectul unui test clinic de faza a II-a în Statele Unite, în cadrul căruia oamenii de ştiinţă încearcă să le studieze efectele pe care această substanţă activă le are asupra pacienţilor suferind de forme uşoare şi moderate de demenţă, informează lefigaro.fr.
Mecanismele metabolice prin care ele acţionează rămân deocamdată învăluite în mister. Biologii de la Universitatea din Leeds au publicat în această săptămână în The Journal of Biological Chemistry un studiu care dezvăluie detalii interesante despre modul în care aceste substanţe acţionează.
Maladia Alzheimer se explică prin prezenţa plăcilor amilioide, un agregat de peptide beta-amiloide şi de proteine tau, în creier. Aceste formaţiuni se lipesc de neuroni, provocându-le distrugerea. “Am dorit să vedem dacă forma exactă a acestor plăci joacă un rol esenţial” în acest proces, a explicat profesorul Nigel Hooper, coordonatorul studiului.
Cercetătorii britanici au plasat în eprubete de studiu plăci amiloide în prezenţa unor celule nervoase cerebrale umane şi animale. “Atunci când am adăugat moleculele extrase din vin din ceai verde, plăcile nu mai provocau moartea acestor celule”, a relatat acelaşi cercetător. “Ele erau deformate şi nu mai puteau să se lipească de moleculele (denumite prioni) situate la suprafaţa neuronilor”.
Următoarea etapă va consta în înţelegerea felulului în care interacţiu