„Fondul clasei” este una din cele mai vechi taxe din România, percepută ilegal în şcoli, în fiecare an, de la milioane de elevi. Un părinte din Târgu Jiu, tată a trei copii, luptă pe cont propriu împotriva acestei taxe, care nu este singulară. Ion Popescu trebuie să plătească pentru fetele lui de grădiniţă opţionalele de sport şi engleză, trupa de teatru care vine din două în două săptămâni şi multe altele, pentru care niciodată nu primeşte chitanţă. Pentru fiica din clasa a IV plăteşte în fiecare semestru o taxă de 25 de lei, obligatorie, percepută printr-o aşa numită asociaţie a părinţilor. Toate aceste taxe sunt ilegale, îi răspunde în scris Ministerul Educaţiei la o sesizare. Ion Işfan, inspectorul şcolar general, se fereşte de cuvântul „ilegal”. Spune doar că nu este de acord cu taxele, dar că nu poate el să facă anchetă şi pasează responsabilitatea la Poliţie şi Parchet.
„Fondul clasei”, „fondul şcolii”, opţionalele, fotografia pentru albumul clasei, cărţi şi caiete de la anumite edituri, cadoul de 8 Martie pentru „doamna”, meditaţii cu profesorul de la oră şi multe, multe altele. Sunt taxele pe care le plătesc în fiecare an milioane de părinţi pentru copiii lor aflaţi pe băncile şcolii. Sume pentru care nimeni nu dă chitanţe şi nici nu oferă explicaţii. Sunt şcoli unde fiecare generaţie dă bani pentru perdele, ghivece cu flori, bănci noi, tablă etc., iar anul viitor se pleacă din nou de la aceeaşi clasă goală, cu bănci rupte.
Fondul clasei, prin asociaţia părinţilor
Sătul să i se perceapă tot felul de sume de bani, un târgujian, tată a două fete de grădiniţă şi al unei fete de clasa a IV-a, a încercat să afle cât de legale sunt aceste practici ale dascălilor și a făcut sesizări atât la Inspectoratul Școlar, cât și la Ministerul Educației.
Cea mai mare nemulțumire o reprezintă ,,fondul clasei” care constă într-o sumă de bani pe care p