Substanţele cu efect psihoactiv continuă să aibă trecere în rândul sălăjenilor, în ciuda eforturilor făcute de autorităţi pentru a stopa consumul lor. Nu mai puţin de 11 persoane au ajuns din această cauză la Urgenţă, anul trecut, între consumatori numărându-se şi minori.
În ultimii ani, tot mai multe substanţe stupefiante şi psihotrope au intrat pe piaţa din România, determinând autorităţile să ia măsuri pentru a limita consumul lor. Nu doar că periodic se fac razii prin magazinele ştiute ca puncte unde se comercializează aceste „droguri uşoare”, dar a fost întocmită de către experţi şi o Listă a plantelor şi a substanţelor stupefiante şi psihotropice aflate sub control în România. Deşi Executivul a aprobat în acest sens, acum 3 ani, o Hotărâre de Guvern, la propunerea Ministerului Sănătăţii, însă nimic nu a putut să îi ţină în frâu pe cei care au încercat acest tip de drog.
În Sălaj, anul trecut, 11 persoane au ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău după ce au consumat substanţe halucinogene. Purtătorul de cuvânt al unităţii medicale respective, Codruţa Puşcaş, a declarat că patru dinre pacienţi au fost minori. „În cursul anului 2012, la Unitatea de Primire a Urgenţelor din Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău au fost trataţi 11 pacienţi cu vârsta cuprinsă între 15 şi 42 de ani, cu afecţiuni cauzate de consumul de substanţe halucinogene. Dintre aceştia, trei au avut 15 ani, al patrulea minor fiind un adolescent de 16 ani. Nu a fost necesară spitalizarea niciunuia dintre cei 11 pacienţi”, a declarat purtătorul de cuvânt.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, din declaraţiile consumatorilor de asemenea substanţe s-a constatat că efectele acestora asupra organismului sunt similare cu cele ale drogurilor, în unele cazuri fiind chiar mai severe. Produsele achiziţionate la început din inconştienţă, curiozitate