Cabana La Mario, patronată de investitorul Stelu Zanet, a organizat o primă ediţie a Carnavalului Zăpezii. Aceasta a însemnat costumaţii şi ambarcaţiuni dintre cele mai ciudate care pot exista. Investitorul a participat la astfel de evenimente în Italia, de acolo venindu-i ideea cu carnavalul, care, de altfel, a avut mare succes.
Sâmbătă seara, la cabană se adunaseră o grămadă de turişti cu chef de distracţie. Muzica a fost asigurată de Amfiteatrul 13 şi Eduard Buday, care au cântat în aer liber, pe scena amenajată la cabană, apoi în restaurantul cabanei. Vinul, ţuica şi ceaiul au fost din partea casei, dar micii, virşlii şi cârnăciorii s-au gustat pe bani.
Turiştii s-au costumat cum au ştiut mai bine. Am găsit schiori din vremuri apuse, cu schiuri de lemn, vechi din 1872, dacă ne amintim bine. Şeful Salvamont Petroşani s-a costumat în marchiz, dar, după noi, semăna mai degrabă cu un maestru de ceremonii. A fost invitat şi şeful Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodeanu, care, într-adevăr, a fost un marchiz home-made.
Bufoni au fost mulţi, muşchetari la fel, prinţese, ţigănci, zâne (cam toate zânele au fost bărbaţi), pitzipoance şi un cocalar-paltonar care s-a dat pe pârtie cu un troler. Iepuraşi, boschetari, prinţi, piraţi, tot ce vrei puteai găsi la concurs.
Am văzut cum alunecă o barcă pneumatică pe pârtie, cum un scafandru pe placă poate tracta o prinţesă, ATV-uri cu şenile transformate în corăbii de pirat şi câte şi mai câte. Toate ne-au uimit şi ne-au încântat.
Să nu uităm că, înainte de premiere, turiştii au avut parte de un joc de artificii care i-a lăsat pe mulţi cu gura căscată şi cu ochii pe cer. Apoi, personajele de basm au făcut o paradă cu torţe aprinse, cu care au coborât pe pârtie. Torţele au fost cele care au aprins şi focul de tabără. În final, la festivitatea de premiere, s-au oferit medalii şi diplome tuturor par