Stare de oboseală fără sfârșit, creştere inexplicabilă în greutate, nervozitate ieşită din comun, toate pot fi semnele unei tulburări care afectează milioane de oameni din întreaga lume în special femei.
Tiroida, glanda de mici dimensiuni situată la baza gâtului secretă două tipuri de hormoni: T3 şi T4 şi joacă un rol în metabolismul caloric şi regelează temperatura corpului şi ritmul cardiac. De asemenea, hormonii tiroidieni intervin în activitatea digestivă, acţionează asupra sistemului nervos, la nivelul aparatului genital şi sunt indispensabili sănătăţii pielii, părului şi unghiilor.
Din cauza fluctuaţiilor hormonale, femeile sunt mult mai predispuse decât bărbaţii, la tulburări tiroidiene care pot apărea la pubertate, în perioada premenstruală, pe parcursul sarcinii şi după vârsta de 50 de ani.
Simptome şi tipologie
Hipertiroidismul: glanda este prea activă şi secretă o cantitate masivă de hormoni tiroidieni şi poate apărea în mai multe moduri:
- Adenoamele toxice-nodulii se dezvoltă în glanda tiroidă şi încep să secrete hormoni tiroidieni care strică echilibrul chimic al oganismului.
- Tiroida subacută-inflamarea glandei tiroide care provoacă eliberarea excesivă a hormonilor
- Afecţiuni ale glandei pituitare sau excrescenţe canceroase ale glandei tiroide.
Simptomele hipertiroidismului:
- Scădere în greutate
- Nervozitate
- Diaree
- Ritm cardiac rapid
- Tulburări menstruale
Hipotiroidismul: glanda funcţionează la relanti şi se caracterizează printr-o producţie insuficientă de hormoni cauzată de mai mulţi factori:
- Tiroidita lui Hashimoto-o afecţiune autoimună în care organismul atacă ţesutul tiroidian şi stopează producţia de hormoni
- Îndepărtarea glandei tiroide prin metode chirurgicale sau tratamente
Expunerea la cantităţi excesive de iodură-tratamentele pentru răceală