Din punctul sau de vedere, decizia este buna. Daca o sustine pe Elena Udrea la sefia PDL si daca aceasta reuseste sa se aleaga, atunci Traian Basescu va avea la dispozitie un instrument. Exact invers fata de ceea ce a spus. Daca va castiga Blaga, sansele aceluiasi Basescu de a opera eficient pe frontul politic scad dramatic. Aceasta este explicatia, si nu alta, care il determina sa actioneze. Cu riscul de a starni, din nou, mania constitutionalistilor. Si sub protectia popularilor.
In intreaga Europa, popularii cedeaza teren in fata socialistilor. Iar socialistii sunt destul de bine legati de liberali. Axa puterii in UE, dupa viitoarele alegeri, se poate asadar inversa. Este perioada in care conteaza fiecare mandat de europarlamentar. Iar alegerile bat la usa. PDL are in fata doua provocari. Cea externa, pe termen scurt. Intr-o forma sau alta, el trebuie sa redevina un instrument politic eficace de acum intr-un an. Pentru a reusi sa acceseze cat mai multe locuri la europarlamentare. Ori asta inseamna sa creasca pana atunci in sondaje. In detrimentul celorlalte partide. In plan intern, provocarea este pe termen lung. Nu conteaza cat de mare sau cat de mic ramane PDL dupa Congres. Important este sa redevina un partid extrem de dinamic. Necrutator in a ataca puterea si reusind sa ocupe, prin discurs, principala banca a opozitiei. Un partid mic dar gata sa devina mare, reusind sa atraga atentia cetatenilor asupra greselilor pe care puterea le va face si sa-i convinga treptat ca, intr-o noua formula, atunci cand va reveni la guvernare va fi in stare sa-si onoreze obligatii pe care nu si le-a onorat sub mandatele lui Boc.
Traian Basescu a avut de ales intre a sta linistit la Cotroceni sau a incalca Legea fundamentala, intervenind brutal in campania interna a unui partid. A ales sa intervina. Asa a crezut ca este necesar pentru propriul sau viitor politic. Ap