850.000 de euro este suma pe care Ministerul Sănătăţii a investit-o în noua unitate de anestezie terapie intensivă de la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti. Deşi a fost inaugurată sâmbătă în prezenţa ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolaescu, şi a secretarului de stat Raed Arafat, secţia nu are nici paturi, nici monitoare. Iar aceasta nu este singura unitate medicală nefuncţională din Bucureşti în care s-au investit milioane de lei.
Doar costul unui pat de anestezie terapie intensivă ajunge la 15.000 de euro, s-a scuzat doctorul Cătălin Cârstoiu, managerul SUUB. Şi sunt necesare 28.
„Aştept publicarea legii bugetului în Monitorul Oficial şi după aceea, din micile resurse pe care le mai avem, finanţăm cu prioritate acest necesar minim. Secţia este la cel mai înalt standard. Acest spital ar putea întruni, cu adevărat, conceptul de spital regional de urgenţă, aşa cum l-am conturat. Mai are puţin până când va ajunge la acest statut“, a declarat Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii.
Oficialul spune că secţia va veni în sprijinul pacienţilor care au „o reală nevoie de sănătate“. Cu toate acestea, cel mai probabil secţia nu va porni în următoarele luni, deşi peste 120.000 de pacienţi trec anual pragul celui mai mare spital de urgenţe din Capitală.
„Scopul acestei inaugurări a fost acela de a arăta autorităţilor spaţiul terminat, dar care nu poate fi folosit pentru că mai este nevoie de un plus de investiţie. În aceeaşi situaţie se regăsesc şi alte zone ale spitalului, unele realizate din venituri proprii. Am reuşit să demarăm nişte proiecte, printre care şi o bucătărie pentru care mai avem nevoie de 30.000 de lei şi care va aduce reale economii spitalului“, a explicat conf. dr. Cătălin Cârstoiu, managerul SUUB.
Referitor la personalul medical, Cârstoiu spune că are un deficit de 24 de asistenţi medicali pe