Basel III trebuie analizat cu atenţie, iar decizia finală să fie bine structurată pentru a nu mai avea nevoie de un Basel IV, atrage atenţia Nicoale Dănilă, membru al Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR), în documentul ”Noul model de business al băncilor comerciale şi provocările lui”, postat, vineri, pe site-ul instituţiei.
”Implementarea cerinţelor sale /Basel III, n.r./ ar trebui să ne conducă la realizarea unui sistem financiar mai bun şi mai capitalizat. Se pare că fiecare set de reglementări Basel (I, II,III) au avut şi au menirea să corecteze erorile şi consecinţele versiunii anterioare. Realitatea arată că fiecare nou set de reglementări a fost mai complicat şi mai puţin efectiv”, se arată în documentul citat.Potrivit acestuia, niciun Basel nu a realizat o capitalizare suficientă a băncilor pentru a acoperi şi absorbi şocurile din economie.
”Consider că este necesară o analiză atentă şi o decizie finală bine structurată înainte de a lansa Basel III obligatoriu. Pentru a nu mai avea nevoie de un Basel IV. Se pare că ne debarasăm mai greu de realităţile sintetizate astfel: 'parcă niciodată nu avem timp să facem un lucru bun de la început, dar găsim totdeauna timp să îl facem din nou”, spune Nicoale Dănilă, potrivit Agerpres.
De asemenea, reglementările trebuie să aibă întotdeauna finalizare: să protejeze băncile care au situaţie financiară bună, să protejeze banul public şi pe contribuabili, să protejeze deponenţii şi clienţii, să asigure condiţii ca economia reală să aibă acces la creditare, să nu sugrume inovaţia - sursa progresului. ”Experienţa arată că lucrurile şi regulile construite simplu sunt mai bune”, se notează pe site-ul BNR.
Normele Basel III au fost elaborate ca răspuns la criza financiară din 2008 şi sunt considerate vitale pentru asigurarea capitalizării instituţiilor financiare î