Zeci de monumente istorice de patrimoniu naţional din judeţul Gorj riscă să ajungă adevărate ruine din cauza lipsei fondurilor necesare restaurării. Monumentele istorice şi de patrimoniu din Gorj au fost lăsate în paragină de către autorităţi.
În judeţul Gorj există 511 monumente istorice înscrise în lista obiectivelor de patrimoniu naţional. Potrivit lui Pompiliu Ciolacu jr., directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Gorj, multe dintre aceste monumente au nevoie de lucrări de reabilitare şi restaurare. Zeci de monumente istorice şi de patrimoniu din Gorj au fost lăsate în paragină de către autorităţi. Un raport realizat de Direcţia de Cultură şi Patrimoniu Naţional Cultural Gorj pentru luna ianuarie arată că autorităţile nu manifestă niciun fel de preocupare în ceea ce priveşte reabilitarea imobilelor respective. Conducerea Direcţiei pentru Cultură a declarat că procesul de restaurare a unui monument istoric este greoi şi foarte costisitor. Pentru ca procesul de restaurare să înceapă trebuie ca proprietarul monumentului să achite contravaloarea proiectului tehnic, iar acesta se ridică la aproximativ 100 mii lei.
57 de monumente trebuie restaurate restaurarea
În urma monitorizării monumentelor istorice de arhitectură, s-a constatat că situaţia cea mai gravă se întâlneşte la 57 de case, cule şi biserici, care ar necesita imediat lucrări de restaurare. „Cea mai des întâlnită justificare: lipsa de fonduri. Exemplele sunt cunoscute: Casa «Costică Bărbătescu» de la Bărbăteşti, Casa «Moangă» de la Săcelu, Cula «Cioabă» de la Slivileşti, Biserica din lemn de la Pişteştii din Vale, Biserica din lemn de la Baia de Fier, Biserica de la Fărcăşeşti, Casa din Brăneşti, Biserica din Ansamblul «Glogoveanu», Casa «Cepleanu» de la Ceplea, Biserica din Polovragi sau Cula de la Groşerea. Nici statul, prin Planul Naţional de Restaurar