Gospodărie Prest Com Petroşani a intrat în insolvenţă, apoi în faliment. Noi speram că va urma o reorganizare, aşa cum s-a întâmplat în cazul Termoficării, dar s-a preferat falimentul. Majoritatea serviciilor Gospodăriei intră în administrarea Primăriei Petroşani. Angajaţii Gospodărie SA vor fi daţi afară. În aceste condiţii întrebăm: Ce se întâmplă cu angajaţii de la telescaun?
Toţi angajaţii Gospodăriei sunt în preaviz. Din martie vor rămâne fără loc de muncă. Aici intră inclusiv angajaţii de la Telescaun Parâng, singurii acreditaţi să lucreze şi să opereze cu instalaţia. Aşadar, cine va mai lucra la telescaun? Înseamnă că acesta nu va mai funcţiona?
Cel mai probabil, aceşti angajaţi vor fi preluaţi de firma Krantz, de primărie sau de asociaţia formată pentru a manageria domeniul schiabil din Parâng. Pentru că, unu la mână, concedierea lor ar însemna oprirea funcţionării telescaunului, ori asta chiar nu ne permitem, dacă tot trâmbiţăm faptul că turismul este cea mai importantă alternativă a mineritului. Dacă telescaunul va fi înlocuit de o altă instalaţie pe cablu, oricum angajaţii care vor opera instalaţia nouă vor trebui acreditaţi. La fel şi angajaţii de care este nevoie pentru ca celelalte telescaune, din proiectul european de investiţii, să fie funcţionale în sezonul următor. Primăria Petroşani nu a făcut nicio precizare privind această situaţie limită, cu toate că ar cam fi momentul să vină cu aceste precizări. În ediţiile viitoare vom scoate în evidenţă şi care sunt lipsurile staţiunii Parâng, unde ar trebui să se întâmple turismul salvator, care va absorbi forţa de muncă disponibilă după închiderea atâtor mine. Dacă este o alternativă socio-economică a disponibilizărilor în masă, unde sunt soluţiile?
Gospodărie Prest Com Petroşani a intrat în insolvenţă, apoi în faliment. Noi speram că va urma o reorganizare, aşa cum s-a întâm