* Fostul AVAS preia obligaţiile CNVM faţă de investitorii FNI
* Noua autoritate, amânată cu o lună
* "Comisarii" trebuie să aibă minim zece ani experienţă în activitatea financiară
Înfiinţarea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a fost avizată favorabil de Comisia juridică din Camera Deputaţilor, care a propus însă câteva amendamente. Astfel, termenul limită până la care ASF trebuie să preia supravegherea pieţei de capital (CNVM), a asigurărilor (CSA) şi a pensiilor (CSSPP) a fost extins cu o lună, pentru 15 aprilie.
* Despăgubirea investitorilor FNI, pasată la AAAS
Noua Autoritate de supraveghere urmează să fie scăpată de problema despăgubirii investitorilor FNI, potrivit amendamentelor aduse de Comisia Juridică din Camera Deputaţilor: "Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului preia fără plată toate drepturile şi obligaţiile Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, rezultate din actele juridice prin care Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a fost obligată, ca parte responsabilă civilmente, la plata de despăgubiri către investitorii la Fondul Naţional de Investiţii".
Arbitrul pieţei de capital - CNVM - a fost obligat de instanţă să despăgubească foştii investitori FNI, în piaţă vehiculându-se o sumă de câteva sute de milioane de euro. Reprezentanţii CNVM au atras atenţia că Bugetul Comisiei nu cuprinde atâţia bani şi că instituţia riscă să nu îşi mai poată continua activitatea.
Preşedintele Traian Băsescu a promulgat, în iunie 2011, legea care instituie măsuri de protecţie pentru CNVM şi Autoritatea Naţională pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), în faţa păgubiţilor de la FNI.
Potrivit legii, "executarea obligaţiilor de plată ale CNVM decurgând din creanţe stabilite prin titluri executorii va fi asigurată doar din sumele ce depăşesc cinci milioane de lei, reprezentând media lunară a